Mes naudojame slapukus ('cookies'). Naršydami jus sutinkate su slapukų naudojimu.

Sutinku su naudojimu Sužinoti daugiau
Lietuvos nacionalinė vartotojų federacija

Laba diena,

Paaiškiname, kad Vartotojų teisių apsaugos įstatymo 2 straipsnio 19 dalyje yra įtvirtinta vartotojo sąvoka, pagal kurią, vartotojas – fizinis asmuo, su savo verslu, prekyba, amatu ar profesija nesusijusiais tikslais (vartojimo tikslais) siekiantis sudaryti ir sudarantis sutartis. Civilinio kodekso 6.228(1) straipsnio 1 dalis įtvirtina vartojimo sutarties sampratą, t. y. nustato, kad vartojimo sutartimi verslininkas įsipareigoja perduoti vartotojui prekes nuosavybės teise arba suteikti paslaugas vartotojui, o vartotojas įsipareigoja priimti prekes ar paslaugas ir sumokėti jų kainą.
Atsižvelgiant į tai, paaiškiname, kad vadovaujantis minėtais Lietuvos Respublikos teisės aktais, sutartis gali būti kvalifikuojama kaip vartojimo tik tuomet, kai atitinka tris būtinus požymius: pirma, prekes ar paslaugas įsigyja fizinis asmuo; antra, fizinis asmuo prekes ar paslaugas įsigyja su savo verslu, prekyba, amatu ar profesija nesusijusiais tikslais (vartojimo tikslais); trečia, prekes ar paslaugas teikia verslininkas (fizinis ar juridinis asmuo, kuris veikia savo verslo (plačiąja prasme) tikslais). Taip pat pastebime, kad internetinėje platformoje www.vinted.lt esančių Bendrųjų taisyklių 2.4. punkte įtvirtinta nuostata, draudžianti šioje platformoje verstis komercine prekyba. Pažymime, kad jeigu fizinis asmuo parduoda asmenines prekes per skelbimų portalus, tai taip pat nebūtų laikytina vartojimo santykiais ir Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba nebūtų įgaliota nagrinėti Jūsų prašymo.
Informuojame, kad ginčas tarp dviejų fizinių asmenų dėl sutartinių įsipareigojimų nevykdymo ar netinkamo vykdymo spręstinas derybų būdu, o neišsprendus jo taikiai, jis nagrinėtinas bendrosios kompetencijos teisme Civilinio proceso kodekse nustatyta tvarka.
Papildomai siūlytume kreiptis į VINTED platformos administratorius dėl kilusio ginčo ar policiją (dėl klastotės).

Pagarbiai

Aida Gasiūnaitė-Stavginskienė
Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos
Nuotolinės prekybos skyriaus vedėja
Tel. (8 5) 279 14 67, el. p. aida.gasiunaite@vvtat.lt
Tinklalapis www.vvtat.lt